Duurzaam renoveren

Duurzaam renoveren doe je zo

We spreken installatiebedrijf Ter Beek uit Bunschoten en accountmanager Frits Tombal voor Plieger over een bijzonder renovatieproject. Een voorbeeld voor iedereen die verduurzamen tot in de puntjes wil gaan uitvoeren.

Installatiebedrijf Ter Beek bestaat dit jaar 25 jaar. Het bedrijf werd in 1998 opgericht en is gespecialiseerd in water- en werktuigbouwkundige installaties, waaronder steeds meer klimaatsystemen. Ter Beek is gecertificeerd volgens de laatste normen van de gasketelwet.
De relatie met Plieger is er al vanaf dag één. Het bedrijf begon met het installeren van sanitair uit de showroom, maar is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdig installatiebedrijf. 
Jaap & Jack ter Beek
Duurzaam renoveren
Over de opdracht
Het doel van deze renovatie was om alle gebouwen duurzaam te maken. Ter Beek nam vrijwel alle installatiewerkzaamheden voor rekening met uitzondering van de elektra.
Het klimaatsysteem is compleet gasloos te noemen. Er is nog wel 1 cv-ketel aanwezig maar enkel om het binnenzwembad alleen voor de eerste keer op te warmen en om zo de bron niet uit te putten. Hierna werkt het systeem volledig elektrisch.

Het klimaatsysteem
In de indrukwekkende technische ruimte staan drie warmtepompen met waterbronnen van 150 meter diep. Eén voor het bijgebouw, één voor het zwembad en één voor het hoofdgebouw. In totaal zijn er 6 bronnen aanwezig, waaronder ook een lucht-warmtepomp op buitenlucht en daarmee wordt de zwembadruimte voorzien van een aangename temperatuur. Het haalt alleen warmte uit de natte ruimte en om die reden is hiervoor een lucht-warmtepomp gekozen omdat deze warmte niet terug gaat.

De warmtepompen en het afgiftesysteem zoals wand- en vloerverwarming zijn van Nathan-Alpha Innotec. Nathan heeft naast advisering ook het boren naar de warmtebronnen verzorgd.

De WTW loopt via de Zehnder installaties, Hiermee wordt verse buitenlucht van buiten gehaald en vervuilde binnenlucht gaat door een wisselaar. De warmte of kou -net wat gewenst is- blijft in de woning.

In de fitnessruimte en de slaapkamer zijn nog losse airco units aanwezig om extra te kunnen koelen, maar in principe is de temperatuur in alle ruimtes onafhankelijk te bedienen.

Het zwembad wordt niet alleen verwarmd door een duurzaam klimaatsysteem. Het water wordt ook gereinigd door micro-organismen. Een natuurlijke en chemievrije manier van reinigen.

Duurzaam renoveren
Duurzaam renoveren
Duurzaam renoveren

Je kunt uitstekend een kachel maken van leemblokken. een kachel als deze geeft tot wel 12 uur aangename stralingswarmte uit.

Kies voor duurzaam; kies voor natuurlijk
Alle muren van deze woning zijn met leemstuc afgewerkt en er is geen verf gebruikt. Een warme aardekleur is de originele kleur van gedroogd leem.

Waarom leem?

Leem is een duurzame steensoort omdat het voldoet aan de volgende criteria:
 

  • Hernieuwbaarheid: Leem is een natuurlijk materiaal dat wordt gewonnen uit de bodem. Het is dus een hernieuwbare grondstof.
  • Energie-efficiëntie: Leem is een relatief eenvoudig materiaal om te verwerken. Er is weinig energie nodig om leem te winnen, te vervoeren en te verwerken.
  • Levensduur: Leem is een zeer duurzaam materiaal dat een lange levensduur heeft. Leem bouwwerken kunnen eeuwenlang meegaan.
  • Milieuvriendelijkheid: Leem is een milieuvriendelijk materiaal. Het heeft een lage ecologische voetafdruk en het stoot geen schadelijke stoffen uit.


Daarnaast heeft leem nog een aantal andere voordelen die het tot een duurzame steensoort maken:
 

  • Isolatie: Leem is een goede isolator. Het helpt om een gebouw warm in de winter en koel in de zomer te houden.
  • Regenwaterafvoer: Leem is een poreus materiaal. Het laat regenwater door, waardoor het helpt om wateroverlast te voorkomen.
  • Indoor klimaat: Leem heeft een positieve invloed op het binnenklimaat. Het helpt om de luchtvochtigheid op peil te houden en het stoot geen schadelijke stoffen uit.
     
De binnenmuur is opgebouwd met de stenen van de oude muren. Alle oude stenen zijn met de hand schoongemaakt en opnieuw opgemetseld met kalkspecie. Kalkspecie is een natuurlijk product, terwijl cement daarentegen een synthetisch product is. Daarbij wordt kalkspecie veel gebruikt in historische gebouwen en krijgt het ook in dit renovatieproject een monumentaal gevoel.

Verdere duurzame opties die voor dit renovatieproject gebruikt zijn:
  • Opvangen en filteren van regenwater voor hergebruik
  • Houtwol als isolatiemateriaal
  • Mineraalstenen in muren verwerken als natuurproduct tegen optrekkend vocht
Duurzaam renoveren
Frits Tombal

Samenwerking met Plieger
Frits Tombal, accountmanager voor de regio Utrecht, is trots op het succes van de samenwerking tussen Plieger en installatiebedrijf Ter Beek. "Plieger is een bekende leverancier van sanitair en badkamers, maar we kunnen ook goed inspelen op de nieuwe behoeften van onze installateurs op het gebied van duurzame klimaatsystemen. Ook hier zijn we graag adviespartner voor."

Communicatie is dé sleutel tot een goede samenwerking. Het is belangrijk om elkaar goed te begrijpen en dezelfde taal te spreken. Dit is vooral belangrijk in uitdagende tijden, zoals de corona pandemie was toen we aan dit project begonnen. Door elkaar te vertrouwen, en elkaar wat te gunnen kun je uitdagingen het hoofd bieden.”

Tip 

Installatiebedrijf Ter Beek is ook partner van ‘Samen Sterk’ voor showroom Amersfoort. Wil je weten welke aantrekkelijke voordelen ons showroom partnership heeft voor jou als installateur? 

Enthousiast? En wil jij je gelijk kunnen aanmelden? Stuur dan een bericht naar samensterk@plieger.nl