Sanitair saai? Niet met de designs van Esther Derkx!

Saaie wasbakken en toiletten omtoveren tot eigenzinnige eyecatchers. Dat is wat de Utrechtse kunstenaar en designer Esther Derkx het liefst doet. Na twintig jaar in serviezen te hebben gewerkt, maakte ze recent de overstap naar sanitair.
Esther-Derkx

Een tattoo op je toiletpot

Esther Derkx is sanitair kunstenaar. Onder de naam ‘Tattootoilet’ creëert zij de mooiste kunstwerken op, jawel, toiletpotten en wasbakken! We spraken haar over deze bijzondere werken:


Hoe ben je bij sanitair beland?

“Mijn designroots liggen in 3D-productdesign en zeefdrukken. Ik begon twintig jaar geleden met het bedrukken van servies. Vooral de ronde vormen van servies trokken me erg aan. Door de technische ontwikkelingen op het gebied van keramische prints werd het mogelijk om ook grotere bedrukkingen te gebruiken. Zo ben ik uiteindelijk uitgekomen bij het bedrukken van sanitair.”


Je website heet Tattootoilet.nl. Waarom verwijs je naar tattoos?

“De rondingen van bijvoorbeeld een toiletpot doen me denken aan het menselijk lichaam. Ik zag een beeld voor me van een getatoeëerd mens op het toilet van wie de tatoeage helemaal doorloopt over de pot. Met dit idee heb ik mijn eerste toiletpot bedrukt en verkocht. Ik vond de naam tattootoilet goed klinken en passen bij wat ik doe, dus vandaar.”

Esther Derkx stijl

Bij welke interieurstijl passen jouw ontwerpen?

“Voor elke interieurstijl lever ik maatwerk. Samen met de opdrachtgever bekijk ik wat goed past bij de ruimte. Zo willen veel bewoners van nieuwbouwwoningen een origineel tintje aan hun sanitair geven, omdat een nieuwbouwproject natuurlijk behoorlijk standaard is. Soms levert dat een heel nieuw ontwerp op dat ik ook in mijn eigen collectie opneem. Tegenwoordig is Delftsblauw populair. Het geeft een authentieke twist aan een modern interieur.”

Esther Derkx Fontein

Hoe ga je te werk?

“Op basis van mijn digitale ontwerpen laat ik keramische transfers ontwikkelen. Zo’n transfer bestaat uit het design en een gele covercoating met glazuur. Ik breng eerst de print als een soort plakplaatje aan op het product. Dan wordt de gele coating bij een lagere temperatuur weggebrand en daarna wordt de inkt van het ontwerp bij een hogere temperatuur in het glazuur gebrand.”


Met welk sanitairproduct werk je het liefst?

“Ik heb geen voorkeur voor een product, maar werk wel het liefst met een tweedehands item, omdat ik het mooi vind om een product een tweede leven te geven. Ook vind ik het belangrijk om materialen te hergebruiken. Daarom ben ik aangesloten bij The Subsitute, een platform voor duurzame makers en professionals. Dit platform helpt consumenten bij het maken van duurzame keuzes op het gebied van verbouwen en interieur. Toiletpotten bedruk ik trouwens alleen in nieuwstaat.”

Welke opdrachten vind je het leukst om te doen?

“Wat ik erg gaaf vind, zijn opdrachten voor hotels en restaurants. Zo heb ik vorig jaar een kunstwerk gemaakt op de muur van een hotel, geïnspireerd op het servies dat ze daar jarenlang gebruikten. Ook mocht ik de kindertoiletten van dit hotel bedrukken met een eigen ontwerp. In de toekomst wil ik graag meer totaalconcepten van interieurinrichting met sanitair realiseren.”


Waar kunnen geïnteresseerden jouw ontwerpen bekijken?

“Op mijn website Tattootoilet.nl en op afspraak in mijn studio in Utrecht. Ook organiseer ik een paar keer per jaar een open dag.”

Esther-DerkxShowroom in jouw regio

Persoonlijk advies van onze specialisten. Direct bekijken en ervaren. Dat kan in onze 20 showrooms. Er is altijd één om de hoek.
 


Maak een afspraak

Tijd voor een nieuwe badkamer of toilet?
Kom langs in een van onze showrooms! We staan voor je klaar met koffie én advies. Van idee tot installatie: Plieger regelt het. 


Inspiratie nodig?

Download het nieuwe showroom magazine en laat je inspireren door ons breed assortiment.