Transformatie van kantoorpanden naar woonunits voor Oekraïense vluchtelingen
Aan de Hardwareweg in het Amersfoortse Hoefkwartier heeft zich de afgelopen maanden een in meerdere opzichten uniek bouwproject voltrokken. Om langdurige leegstand te voorkomen, werden hier twee kantoorpanden omgebouwd tot 109 woonunits voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dankzij de hulp van vier Oekraïense landgenoten die al in Nederland woonden en ervaring hebben met installatiewerk, kon het team in slechts vier maanden de klus klaren. Dat twee Nederlandse installateurs uit dit team ook nog eens werken bij installatiebedrijf De ‘Vreeden’ maakt het verhaal compleet.
Een eigen douchecombinatie
De Vreeden was eerder al betrokken bij de ombouw van kantoorpanden iets verderop aan de Utrechtseweg, waar 120 noodopvangunits zijn gecreëerd. Net als aan de Hardwareweg heeft ook daar elk pand een algemene ontvangstruimte gekregen en een gezamenlijke wasserette. Joost: “Het grote verschil is dat daar collectieve douches zijn gerealiseerd en aan de Hardwareweg elke woonunit een eigen douchecombinatie heeft. Al met al heeft die eerdere ervaring de snelheid aan de Hardwareweg wel bevorderd.”
Omdat alle woonunits, zowel twee- als driepersoons, allemaal een woon-, slaap- en badkamerfunctie hebben, gaat het om flinke aantallen douches, wastafels, keukens, MV-installaties en warmtepomp airco units. Deze zijn vrijwel allemaal door Plieger geleverd. Nick: “De Vreeden heeft ons al vaker voor grotere projecten ingeschakeld. Daarbij spelen naast ons brede assortiment ook onze relatief grote voorraden een rol. Daarnaast hebben we veel kennis en kunnen we goed adviseren we op producttechnisch gebied.”
Omgekeerde volgorde
“Onze binnendienst medewerker Frank Verheul heeft er zijn handen vol aan gehad. Vanwege de aantallen heeft hij ook veel geschakeld met leveranciers van ons eigen Plieger assortiment. Een deel van de douches was trouwens niet op tijd leverbaar omdat de boot waarmee ze werden vervoerd vertraagd was. Frank heeft ervoor gezorgd dat er douches zijn geleverd die weliswaar net iets anders waren, maar wel binnen de specificaties vielen.” Voordat het installatiewerk van start kon gaan, werd uiteraard eerst door derden de ruwbouw gerealiseerd. Daarbij moest een groot deel van de infrastructuur worden omgegooid. Joost hierover: “Er moesten allerlei gaten in de vloeren worden geboord voor de standleidingen voor het riool en de ventilatie. Ook moesten de waterleidingen omhoog worden getrokken. Nadat de tegelzetters en schilders waren vertrokken, konden wij met de afbouw beginnen. Normaal gaan wandbouwers voor, maar met het oog op de snelheid zijn nu eerst standleidingen geplaatst. De wandenbouwers hebben daarna om de leidingen heen gewerkt.”
Een ‘mooi volk’
Volgens Joost is de snelle realisatie van het project ook deels te danken aan de gedegen voorbereiding en planning door Heilijgers. Om die reden is ook gekozen voor airco units in plaats van radiatoren, wat in een voormalig kantoorpand uiteraard veel tijd bespaart. Mede hierdoor kon al op 20 maart 2024 het stokje worden overgegeven aan de inrichters. Tot slot wil Joost nog wat kwijt over het werken met Oekraïense collega’s. “De vier Oekraïense monteurs zijn bij het project betrokken in het kader van SROI, oftewel Social Return on Investment. Het is prachtig dat zij voor hun eigen mensen zoiets mogen neerzetten. Eén van hen spreekt gelukkig Nederlands en kon dienst doen als tolk. Het zijn niet alleen harde werkers, maar ook heel goed in hun werk. Bovendien altijd vrolijk en snel geïntegreerd. Echt een mooi volk!”
Nick: “Ik herken dat wel, want ik zie die kwaliteiten terug in een Oekraïense collega bij Plieger. Al met al was dit een project met een bijzondere meerwaarde waar we nog lang aan terug zullen denken.“