Hybrid Verwarming

Hybride verwarming

Waarom kiezen voor een hybride warmtepompinstallatie?

De hybride warmtepomp is een goede oplossing om je woning te verduurzamen en CO2 uitstoot te verminderen. Hij werkt samen met de Cv-ketel en gebruikt stroom i.p.v. gas.De warmtepomp zorgt grotendeels voor de warmte in huis en de Cvketel zal bijspringen als het buiten erg koud is of als het in huis snel opgewarmd moet worden. Tevens is een hybride opstelling uiterst geschikt bij een renovatie. Het is een slimme tussenstap om je huis te verduurzamen, waarbij o.a. de radiatoren en Cv-ketel behouden kunnen blijven. De hybride warmtepomp kan doorgaans worden toegepast in woningen met minimaal energielabel C.

Positief is dat de installatie zelf de meest zuinige en milieuvriendelijke optie bepaalt om de woning en sanitair water te verwarmen. Tevens behaalt het toestel een goed rendement door de efficiënte warmteproductie. De warmtepomp is betaalbaar en een goede manier om zonder groot budget je huis te verduurzamen. Gemiddelde kosten zijn ong. 5000 tot 7000 euro incl plaatsing. Er zijn tevens verschillende subsidiemogelijkheden voor aanschaf van de warmtepomp. Verder is de installatie te combineren met je bestaande verwarmingssysteem.

Echter heeft het hybride warmtepompsysteem ook nadelen. Denk aan het geluid van de buitenunit. Om dit deels te voorkomen kan er een geluiddempende omkasting om de buitenunit geplaatst worden. De warmtepomp zal het beste blijven functioneren, als deze regelmatig
onderhoud krijgt.

De hybride warmtepomp werkt grotendeels op stroom, maar gasverbruik zul je blijven houden. Je bespaart wel met de warmtepomp 50-70% op je gasverbruik, wat zorgt dat de aanschaf bijdraagt aan een duurzame tussenoplossing.

Is de woning al goed geïsoleerd? Dan kun je wellicht meteen de overstap maken naar een volledig elektrische warmtepomp. Deze warmtepomp werkt zonder hulp van de Cv-ketel en is volledig gasloos. 

Kies bij Plieger voor de Remeha Elga Ace, Atlantic Aurea, of Intergas Xtend warmtepomp. De Elga Ace werkt samen met iedere Cv-ketel en bespaart wel tot 70% op je gasverbruik. De hybride warmtepomp is verkrijgbaar in 4 en 6 kW. De Atlantic Aurea is een 5 kW hybride warmtepomp en hiermee kun je met een minimale buitentemperatuur van 4 graden volledig gasloos je water tot 55 graden verwarmen. De Intergas Xtend is tevens een 5 kW hybride warmtepomp, waarmee je wel tot 80% op je gasverbruik kunt besparen.

Onze producten

F-gassen & warmtepompen

De overgang van F-gassen naar natuurlijke gassen in warmtepompen en airconditioning 
 

F-gassen 

F-gassen, ook wel synthetische gassen genoemd, worden o.a. toegepast in: warmtepompen, airco systemen, koelsystemen en schakelinrichtingen in elektriciteitsvoorzieningen.  

Deze gassen hebben een nadelig gevolg op het broeikaseffect en milieu, vanwege de bijdrage aan de wereldwijde temperatuurstijging. Daarom zijn er Europese wetten opgesteld om te mogen werken met F-gassen. 
 

F-gassen certificaat 

Voor een airconditioningsysteem of warmtepomp (bijv. split, multisplit of VRF) waarbij koeltechnische handelingen uitgevoerd moeten worden dien je een F-gassen certificaat in bezit te hebben. Dit geldt als installateur, maar ook als bedrijf zijnde. 
 

Er zijn twee soorten F-gassen certificaten: 
 

●    F-gassen categorie 1 
●    F-gassen categorie 2 
 

Heb je een certificaat categorie 1? Dan mag je alle taken uitvoeren, ook het terugwinnen van F-gassen uit klimaatregeling apparatuur in motorvoertuigen en mobiele apparatuur. Voor installatie van warmtepompen of airco's met F-gassen wordt in de meeste gevallen certificaat categorie 2 aangeraden. Dit is op gebied van lekkagecontrole, terugwinning van F-gassen en werkzaamheden aan klimaatregelingsapparatuur, warmtepompen en koelapparatuur. 

Hybrid Verwarmen
Compress 5800i AW grill closeup CGI

Natuurlijke gassen 

 Het beste natuurlijke koudemiddel voor het milieu wat toegepast kan worden in warmtepompen is R290. Er worden steeds meer warmtepompen ontwikkeld met dit koudemiddel, oftewel propaan. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee;  
●    het valt niet onder de F-gassen verordening; 
●    je hebt geen F-gassen certificaat nodig voor de installatie; 
●    het heeft een zeer laag broeigaspotentieel (GWP), oftewel een duurzame oplossing 

 Plieger heeft een aantal warmtepompen in haar assortiment die van koudemiddel R290 zijn voorzien.  

 Compress 5800i AW all electric 

 Deze toekomstbestendige warmtepomp van Nefit Bosch is volledig elektrisch en fluisterstil. Het werkt met koudemiddel R290, waardoor het een toekomstbestendige en duurzame warmtevoorziening is. Door de geïntegreerde geluid diffuser is het een van de stilste warmtepompen in de markt. In nachtmodus bedraag dit 26 dB(A) op 3 meter afstand.  Doordat het apparaat zo stil is, kan het ook makkelijk worden geïnstalleerd in dichtbebouwde wijken. Het beste rendement wordt bereikt bij een lage temperatuur afgiftesysteem, maar de warmtepomp kan tevens worden toegepast bij hogere aanvoertemperaturen. Dit maakt het ook mogelijk om de Compress 5800i AW toe te passen in gerenoveerde huizen en appartement complexen.  
De tower-variant heeft een warmwatervat van 171 liter en een buffervat van 16 liter incl geïntegreerde systeempomp. Het voordeel hiervan is dat het vloeroppervlak maar 60x60 cm in beslag neemt en zeer geschikt is voor nieuwe huizen. 
De wandhangende binnenuit heeft een hoogte van 71 cm en een geïntegreerde 3-wegklep voor warmwaterbereiding. Hierdoor kan een boiler rechtsreeks op de binnenuit worden aangesloten. 

aroTHERM plus 

Deze warmtepomp van Vaillant is al langer te vinden in het assortiment. Vaillant is als één van de eerste bedrijven gestart met het milieuvriendelijke koudemiddel. Door gebruik van R290 heeft deze warmtepomp een hoger vermogen bij lage buitentemperaturen dan andere warmtepompen. Tevens levert de aroTHERM plus een zeer hoge rendementswaarde met een COP van 5,4. Dat wil zeggen dat de warmtepomp 5,4 kW warmte kan opwekken, en je daarvoor slechts 1 kW hoeft te betalen. Tevens is deze warmtepomp als één van de weinige geschikt om toe te passen in bestaande gebouwen met radiatoren die draaien op hoge temperaturen i.p.v. vloerverwarming. Tevens is deze warmtepomp te combineren met de uniTower plus. Dit leidt tot een verhoogd warmwatercomfort door de extra grote opslagtank van 376 liter tapwater wat genoeg is voor 6 douchebeurten achter elkaar. Het toestel heeft een zeer stille werking en is bovendien toepasbaar in wijken met rijtjeshuizen. Dit alles maakt de overstap naar duurzame energie zo gemakkelijk mogelijk.