Duurzaam verwarmen

De vraag naar duurzame oplossingen voor verwarming neemt steeds verder toe. Klanten zijn zich steeds meer bewust van het belang van duurzaamheid en willen een bijdrage leveren aan een beter milieu. 

Als installateur speel je een belangrijke rol in de verduurzaming en energietransitie van Nederland. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor een duurzame verwarmingsinstallatie. 

1. Hybride verwarming

De do’s en dont’s en onze aanbevelingen.

De hybride warmtepomp is een goede eerste oplossing om je woning te verduurzamen. Hij werkt samen met de cv-ketel en gebruikt stroom i.p.v. gas. De hybride warmtepomp kan worden toegepast in woningen met minimaal energielabel C.  

Voordelen hybride warmtepomp:

  • Autonomie: installatie kiest zelf meest zuinige en milieuvriendelijke optie
  • Rendement: goed rendement door efficiënte warmteproductie
  • Betaalbaarheid: betaalbare manier om te verduurzamen
  • Subsidie: verschillende subsidiemogelijkheden
  • Combineerbaar: te combineren met bestaande verwarmingssysteem


Nadelen hybride warmtepomp:

  • Geluid: buitenunit kan geluid maken
  • Onderhoud: regelmatig onderhoud nodig
  • Stroomverbruik: grotendeels op stroom, maar gasverbruik blijft


Aandeel duurzame energie:

  • 50-70% minder gasverbruik

Plieger’s keuze voor een hybride warmtepomp:

  • De Remeha Elga Ace werkt samen met iedere Cv-ketel en bespaart wel tot 70% op je gasverbruik. De hybride warmtepomp is verkrijgbaar in 4 en 6 kW.  
  • De Atlantic Aurea is een 5 kW hybride warmtepomp en kun je vanaf een minimale buitentemperatuur van 4 graden je volledig gasloos je water tot 55 graden kunt verwarmen. 
  • De Intergas Xtend is tevens een 5 kW hybride warmtepomp, waarmee je wel tot 80% op je gasverbruik kunt besparen. 

2. F-gassen & warmtepompen

De overgang van F-gassen naar natuurlijke gassen in warmtepompen en airconditioning 

F-gassen 
F-gassen, ook wel synthetische gassen genoemd, worden o.a. toegepast in: warmtepompen, airco systemen, koelsystemen en schakelinrichtingen in elektriciteitsvoorzieningen. Deze gassen hebben een nadelig gevolg op het broeikaseffect en milieu, vanwege de bijdrage aan de wereldwijde temperatuurstijging. Daarom zijn er Europese wetten opgesteld om te mogen werken met F-gassen. 
 
Gescheiden airco's en warmtepompen (Split variant <12kW) hebben een volledig verbod op F-gassen vanaf 2035 met kortere termijn vanaf 2029 voor splitsystemen groter dan 12 kW en hoger aardopwarmingsvermogen van max GWP 750. 

Natuurlijke gassen
Het beste natuurlijke koudemiddel voor het milieu wat toegepast kan worden in warmtepompen is R290. Er worden steeds meer warmtepompen ontwikkeld met dit koudemiddel, oftewel propaan. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee;  
  • het valt niet onder de F-gassen verordening; 
  • je hebt geen F-gassen certificaat nodig voor de installatie; 
  • het heeft een zeer laag broeikaspotentieel (GWP), oftewel een duurzame oplossing 

Plieger’s keuze voor warmtepompen met koudemiddel R290

1. Bosch Compress 5800i AW all electric 
De Bosch Compress 5800i AW is een toekomstbestendige, volledig elektrische warmtepomp die werkt met koudemiddel R290. De warmtepomp is fluisterstil en kan in zowel nieuwe als gerenoveerde woningen worden toegepast.

De tower-variant heeft een warmwatervat en buffervat ingebouwd en is zeer geschikt voor nieuwe huizen. De wandhangende variant heeft een geïntegreerde 3-wegklep voor warmwaterbereiding.

2. Vaillant aroTHERM plus
Vaillant is als één van de eerste bedrijven gestart met het milieuvriendelijke koudemiddel. Door gebruik van R290 heeft deze warmtepomp een hoger vermogen bij lage buitentemperaturen dan andere warmtepompen. Tevens levert de aroTHERM plus een zeer hoge rendementswaarde met een COP van 5,4. Tevens is deze warmtepomp als één van de weinige geschikt om toe te passen in bestaande gebouwen met radiatoren die draaien op hoge temperaturen i.p.v. vloerverwarming. Tevens is deze warmtepomp te combineren met de uniTower plus. 

3. Verwarmen met airco’s 

Een inverter airconditioner als verwarming raakt steeds meer ingeburgerd. Het belangrijkste verschil tussen een lucht/lucht airconditioning en een inverter airconditioning is de manier waarop de compressor wordt aangestuurd. Een traditionele lucht/lucht airconditioning heeft een vaste snelheid, waardoor de compressor constant op volle toeren draait. Dit zorgt voor een snellere koeling of verwarming, maar ook voor een hoger energieverbruik.
Een inverter airconditioning heeft een variabele snelheid, waardoor de compressor zich aanpast aan de behoeften van de ruimte. Dit zorgt voor een gelijkmatigere temperatuur en een lager energieverbruik.

Plieger’s keuze voor aiconditioning

Met het merk Fujitsu airconditioning heeft Plieger een absoluut A-merk in haar programma met de juiste prijs- kwaliteitsverhouding.