Staand toilet plaatsen

Een staand toilet wordt gecombineerd met een hoog- of laaghangend reservoir. Ook kunt u kiezen voor een duoblok waarbij het reservoir direct op het closet is geplaatst.

Maak een keuze voor een diep- of een vlakspoelcloset. Afhankelijk van de plaats van de afvoer maakt u een keuze voor een AO- of een PK-uitlaat:

  • AO-aansluiting: vloeruitlaat (afvoeraansluiting in de vloer)
  • PK-aansluiting: achteruitlaat (afvoeraansluiting in de muur of langs de muur)


Bij de AO-aansluiting plaatst u het closet rechtstreeks op de afvoer in de vloer. Hiervoor gebruikt u een daarvoor bestemd potmanchet. Gebruik bij een duoblok een excentrisch potmanchet. U heeft dan enkele centimeters speelruimte zodat u het duoblok strak tegen de muur kunt plaatsen.

Een PK-aansluiting gebruikt u wanneer u de afvoer door de muur of naar opzij wilt wegleiden of als de afvoer in de vloer te ver naar achteren zit. Met een haakse afvoerbocht kunt u het closet dan alsnog aansluiten.

Bij een duoblok eerst het reservoir op het closet monteren met de meegeleverde materialen. Na het positioneren van het duoblok (aangesloten op de afvoer en zo mogelijk strak tegen de muur) de gaten voor de vloerbevestiging aftekenen. Daarna het closet verwijderen om de gaten te boren.

​​​​​​​Bij de installatie van een nieuw toilet is het belangrijk om te bepalen of er voldoende ontluchting aanwezig is? Een goed ontworpen rioolsysteem heeft een ontluchtingsleiding via de centrale standleiding naar buiten via het dak. Dit is noodzakelijk om stank- en afvoerproblemen te voorkomen. Een closet wat geplaatst is verder dan twee meter van de centrale standleiding heeft een extra beluchting nodig. U loopt anders risico op stank en bijgeluiden.