Hangend toilet plaatsen

Bij het plaatsen van een hangend toilet gebruik jeĀ een inbouwreservoir. Het is van belang dat de afvoer van het toilet langs de muur loopt. Bij vervanging van een bestaand toilet zal dit vaak niet het geval zijn. Met een sprongbocht kun je de aansluiting naar achteren verleggen.

Indien je het hangend toilet nieuw aanlegt dien jevoor voldoende ontluchting van de riolering te zorgen. Je krijgt anders problemen met uw riolering elders in huis omdat deze niet is berekend op de grote waterverplaatsingen van het extra toilet.

Stappenplan:

 1. Bepaal de inbouwdiepte. Houd met het bepalen hiervan rekening met de door jou gewenste afwerking en het tegelwerk.
 2. Bepaal de gewenste hoogte van het closet, de hoogte van het planchet is hieraan gerelateerd. 40 cm tot de bovenrand van het closet is de meest gebruikte hoogte maar je kunt dit naar believen aanpassen. Let op: altijd vanuit de afgewerkte vloer meten!
 3. Stel het frame in op de juiste maat.
 4. Plaats het frame en teken de gaten af.
 5. Boor de gaten. Let op aanwezige leidingen.
 6. Monteer het frame met de meegeleverde bevestigingsmaterialen.
 7. Controleer op waterpasheid en stel zonodig bij. Het frame heeft een stelmogelijkheid.
 8. Sluit de afvoerbocht aan op het riool. Zie rubriek 'afvoer aanleggen'.
 9. Plaats de draadeinden. Gewenste lengte afstemmen op het closet en de afwerking. Meestal kun je na montage de lengte nog bijstellen.
 10. Draai de hoofdkraan dicht en maak de watertoevoer. Zorg voor een hoekstopkraan in het reservoir. Deze wordt meegeleverd met het reservoir. Zie rubriek 'waterleiding aanleggen'.
 11. Spoel de leiding door voor het aansluiten. Dit voorkomt latere problemen door vuil in de leiding.
 12. Afwerken met bijvoorbeeld gipsplaat 2 lagen van 12,5 mm of één laag van 18 mm. Dit kunt je met tegels afwerken. Gebruik de meegeleverde afdekkingen om te voorkomen dat er vuil in het reservoir en de afvoerleiding terechtkomt.
 13. Aansluitstuk van aan- en afvoer zo ver mogelijk insteken. Gebruik hierbij een beetje zeepsop. Aftekenen langs de tegels.
 14. Daarna zo ver mogelijk op het closet schuiven. Gebruik ook hier een beetje zeepsop.
 15. Aftekenen gelijk met achterzijde van het closet.
 16. De afstand tussen de beide lijnen opmeten en aan de achterzijde van het aansluitstuk afzagen. Juiste lengte en recht zagen zeer belangrijk!
 17. Zaagrand afvijlen.
 18. Monteer beide aansluitstukken met een beetje vaseline.
 19. Plaats het closet. Gebruik een isolatiemat tussen closet en tegels.
 20. Plaats het bedieningspaneel en stel zonodig af.
 21. Werk af met sanitairkit nadat je geen lekkages hebt geconstateerd.


Ontluchting
Een goed ontworpen rioolsysteem heeft een ontluchtingsleiding via de centrale standleiding naar buiten via het dak. Dit is noodzakelijk om stank- en afvoerproblemen te voorkomen. Een closet wat geplaatst is verder dan twee meter van de centrale standleiding heeft een extra beluchting nodig. Je loopt anders risico op stank en bijgeluiden.

Duoblok of closetpot vervangen voor wandcloset.
Voor een inbouwreservoir moet de afvoeraansluiting langs de muur zitten. Als dit niet het geval is kan de aansluiting verplaatst worden naar achteren. Hier is een speciale sprongbocht voor verkrijgbaar.

Aanbevolen producten