Afvoer aansluiten

Wastafel en fontein
Het deel met de afvoerplug of waste wordt aan de bovenzijde in het afvoergat geschoven waarna de sifon er onder wordt geschroefd. De buismaat van een wastafelsifon is 32 mm. De afvoerleiding in de muur of vloer dient minimaal 40 mm te bedragen. De overgang van de 32 mm buis naar de 40 mm rioolbuis moet je realiseren via een 40 mm bocht of sok waarin je een rubber overgangsstuk plaatst. Voor het bevestigen, de buis in het overgangsstuk insmeren met vloeibare zeep zodat deze makkelijk in elkaar schuiven.

Douche en bad
Voor douche en bad zijn er speciale sifons met een lage inbouwhoogte. Ze zijn voorzien van een 40 mm klemaansluiting. Je kunt hier een flexibele afvoerslang op aansluiten om de aansluiting en het plaatsen van douchebak of bad te vergemakkelijken. Het advies is om hierna over te gaan naar 50 mm afvoerbuis voor de douche en 75 mm voor het bad.

Gootsteen
De gootsteensifons hebben een 6/4" aansluiting waarop je een afvoerplug of korfplug kunt schroeven. De afvoer heeft een 40 mm klemaansluiting waarop je een vaste of flexibele afvoerslang kunt aansluiten. Het advies is om daarna over te gaan naar 75 mm afvoerbuis. Door de klemaansluitingen kun je de sifon in veel richtingen verstellen om tot een optimale aansluiting te komen.

Afschot
Indien je nieuwe afvoerleidingen aanlegt doe dit dan onder een afschot van ongeveer 0,5 cm per meter. Niet meer en niet minder.

Juiste aansluitstukken
Indien je op een standleiding aansluit gebruik je altijd een 90 graden T-stuk. Bij aansluiting op een liggende leiding 2 keer een 45 graden bocht gebruiken waarbij je de bocht altijd met de stroomrichting van het water mee laat lopen.

Aanbevolen producten