Afvoer aanleggen

Een afvoersysteem in een woning is op maat gemaakt. Als u de installatie gaat uitbreiden kunt u vaak niet volstaan met alleen maar aansluiten. Vaak wordt vergeten dat er voor het rioolsysteem ook beluchting nodig is. Beluchting en ontluchting van het rioolsysteem gaat meestal via een centrale standleiding in de woning. Indien u gaat aansluiten verder dan twee meter vanaf deze standleiding moet u denken aan extra beluchting. U loopt anders risico op problemen in uw rioolsysteem zoals borrelen en stank als gevolg van over- en onderdruk.

Kies de juiste diameter bij de juiste toepassing. Een te kleine diameter kan tot verstopping leiden maar ook een te grote diameter omdat er dan te weinig vulling is in de leiding om goed door te stromen. Gebruik 40 mm voor uw wastafel en fontein, 50 mm voor uw douche, 75 mm voor uw bad en 90 mm of 110 mm voor uw toilet.

Zorg ook dat afvoerbuizen altijd iets onder afschot liggen. Hanteer een afschot van ongeveer een halve centimeter per strekkende meter leiding. Teveel of te weinig afschot kan tot verstopping leiden. Als u een aansluiting maakt op een staande leiding (verticaal) altijd een T-stuk gebruiken. Bij voorkeur een stromings-T-stuk. Bij aansluiting op een liggende leiding altijd een Y-stuk gebruiken in de stroomrichting.

Bij aansluiting op een liggende leiding altijd een Y-stuk gebruiken in de stroomrichting.

Aanbevolen producten