Wasmachine aansluiten

Een (vaat)wasmachine mag met een stekker in een daarvoor geschikt stopcontact met randaarde worden aangesloten. Van belang is dat het stopcontact op een groep is aangesloten die speciaal hiervoor gezekerd is (ook wel de "natte groep" genoemd). Je kunt dus niet zomaar een willekeurig stopcontact gebruiken!

Je mag op deze groep niet zondermeer andere apparatuur aansluiten. Het komt echter vaak voor dat een wasdroger ook op deze groep moet worden aangesloten omdat deze immers op of naast de wasmachine geplaatst wordt. Een oplossing is dan een combiregelaar die voorkomt dat de wasmachine en droger te veel vermogen vragen als ze beide zijn ingeschakeld. De droger wordt dan (tijdelijk) uitgeschakeld en gaat verder als de wasmachine geen vermogen meer vraagt. Moderne elektronische wasdrogers vervolgen echter niet hun programma. In dat geval kun je de combiregelaar puur als beveiliging toepassen.

In badkamers komt het vaak voor dat de wasmachine met een hooghangende tweepolige trekschakelaar met controlelampje wordt aangesloten. Dit is een minder fraaie maar wel extra veilige methode omdat uw wasmachine stroomloos gezet wordt als je de schakelaar bedient.

Op de schakelaar wordt een 4-dradige kabel aangesloten (4x 2,5 mm2). In deze kabel zitten 2 stroomdraden en twee aarddraden. Beide aarddraden worden op de aardklem in de schakelaar aangesloten. De kabel moet vrij van de vloer hangen en dient op ca. 10 cm onder de schakelaar aan de muur bevestigd te worden.

Als je in deze situatie een wasdroger wilt aansluiten dien je te kiezen voor een speciaal daarvoor bestemde keuzeschakelaar die of de wasmachine of de wasdroger van stroom voorziet.

Aanbevolen producten