Inbouwdoos monteren

Als je inbouw schakelmateriaal wil plaatsen zul je altijd een inbouwdoos moeten gebruiken. Deze wordt rechtstreeks verbonden met de PVC-elektrabuis in de muur en zorgt er zo voor dat de draden niet los in de muur komen te liggen. De schakelaar of wandcontactdoos schroef je met de bij de inbouwdoos geleverde schroefjes rechtstreeks op de inbouwdoos.

Voor een massieve wand gebruik je een normale inbouwdoos. Je dient hiervoor een rond gat te zagen van 82 mm diameter. Je zet de inbouwdoos hierin vast met gips of kit. Sommige typen inbouwdozen klemmen zichzelf vast in een nauwkeurig geboord gat. Je mag nooit met schroeven door de wand van de doos omdat een veilige isolatie dan niet meer gewaarborgd is.

Als de inbouwdoos bijvoorbeeld na het tegelen niet meer vlak met de wand ligt moet je een correctiering monteren.

Voor een holle wand (bijvoorbeeld gips- of spaanplaat) altijd een hollewanddoos gebruiken. Je zaagt een gat met een diameter van 76 mm. Zorg ervoor dat je achter de wand flexibele PVC-buis gebruikt die je door het gezaagde gat kunt bereiken en naar buiten kunt halen. Voer de draden in de doos en klik de PVC-buis in de buisinvoer. Daarna kun je de doos in het gat schuiven en vastzetten.