Draden trekken

Als u extra aansluitingen wilt realiseren zult u VD-draad door de PVC-elektrabuis moeten trekken. Dit gaat niet altijd even gemakkelijk. Om de draden door een nieuwe leiding te trekken heeft u een trekveer nodig. Deze kan u in de leiding invoeren om vervolgens de draad er door te trekken.

Door bij het aanleggen van de PVC-elektrabuis ruime vloeiende bochten te maken wordt het draad trekken daarna een stuk gemakkelijker.

Het bijtrekken van een draad in een leiding waar al draden lopen gaat erg lastig. Overweeg om dan alle draden te vervangen. U kan een bestaande draad dan gebruiken om de nieuwe draden door de leiding te trekken.

Het trekken van draad in een flexibele elektrabuis is ook erg lastig omdat deze meer weerstand geeft en zal meebuigen. U kan dit ondervangen door eerst de juiste lengte af te meten en vervolgens de daden in de flexibele buis te trekken voordat u deze gaat buigen en monteren.

De zwarte draad is een schakeldraad en loopt van een schakelaar of dimmer naar een lichtpunt. In geval van een wisselschakeling wordt de zwarte draad ook tussen schakelaars gebruikt.

De blauwe draad is de nuldraad en loopt in principe van het aansluitpunt naar de groepenkast.

De bruine draad is de fasedraad of voedende draad. Deze komt vanuit de meterkast en loopt naar een schakelaar of wandcontactdoos.

De groen/gele draad is de aardedraad en loopt naar het aardpunt in de groepenkast.

Het maximaal aantal VD-draden dat u mag trekken in een 16mm PVC-buis is aan een maximum gebonden afhankelijk van het aantal bochten. We adviseren u niet verder te gaan dan:
 

  • 4 x 1,5 mm2
  • 3 x 2,5 mm2 en 1 x 1,5 mm2


Nooit draden uit verschillende groepen in één buis combineren.