Warmte-afgifte berekenen

Het plaatsen van de juiste radiator begint met het berekenen van de warmtebehoefte van de ruimte waar je de radiator nodig hebt. Je kunt de warmtebehoefte (het vermogen) op eenvoudige wijze berekenen:
 

  1. Bereken eerst het aantal kubieke meters van de ruimte door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Voorbeeld: een woonkamer is 6 meter lang, 5 meter breed en 2,70 meter hoog. Het aantal kubieke meters is dan 6 x 5 x 2,70 = 81 m3.

  2. Daarna bepaal je de door jou gewenste temperatuur in de betreffende ruimte. Houdt u hierbij rekening met uw activiteiten in de ruimte! Zo is in de badkamer een hogere temperatuur wenselijk dan in de slaapkamer. Per temperatuur heeft u een minimaal aantal Watts per m3 nodig. Zie *.

  3. Bereken nu het benodigde vermogen door het aantal kubieke meters van de ruimte (punt 1) te vermenigvuldigen met de benodigde Watts per kubieke meter.

  4. De warmtebehoefte voor de woonkamer uit punt 1 komt zo op 81 m3 x 85 W = 6.885 Watt.


Niet alleen de grootte van de ruimte is van invloed op de warmtebehoefte. Ook de staat en locatie van uw woning hebben invloed.
 

    • Zo kun je bij goed geïsoleerde woningen 10% van het berekende vermogen aftrekken.

    • Bij oude of slecht geïsoleerde woningen adviseren wij om 15% vermogen toe te voegen.

    • Heb je een vrijstaand huis, of zit je op een hoek, voeg dan eveneens 10% toe aan het berekende vermogen bij punt 3.
       

  1. Plaats de radiatoren bij voorkeur in het koudste deel van de kamer. Bij voorkeur onder het raam, om koudeval tegen te gaan. Plaats in grotere ruimten meerdere radiatoren om onnodige luchtcirculatie en tocht te voorkomen


 * Aanbevolen temperatuur per ruimte en benodigde Watts per m3:

  • Badkamer 24°C = 93 Watts per m3

  • Woonkamer 22°C = 85 Watts per m3

  • Studeerkamer 22°C = 85 Watts per m3

  • Keuken 20°C = 77 Watts per m3

  • Slaapkamer 18°C = 70 Watts per m3


Bij 2°C hogere temperatuur dien je de capaciteit met 10% te verhogen.