Thermostaatkraan monteren

Iedere CV-installatie heeft één centrale (klok-)thermostaat die de temperatuur in uw woning centraal regelt. Wil je de temperatuur in een specifieke ruimte toch kunnen beïnvloeden, dan kun je een radiatorkraan monteren. Je kunt hierbij kiezen uit handbediende of thermostatische radiatorkranen.

Met een handbediende radiatorkraan kun je de toevoer van warm water regelen. Door de kraan dicht te draaien, verlaag je de temperatuur in de ruimte. Draai je de kraan juist open, dan zal de temperatuur ook stijgen, mits op de kamerthermostaat de temperatuur hoog genoeg afgesteld staat.

Een thermostatische radiatorkraan regelt zelf de toevoer van warm water. De kraan zorgt ervoor dat de temperatuur van de radiator constant gelijk blijft. Als bijvoorbeeld zon de radiator verwarmt, zal de kraan sluiten. Naast een hoger comfort, springt een thermostaatkraan ook zuiniger om met energie.

TIP: een thermostaatkraan dien je nooit met de knop omhoog te plaatsen, aangezien dan de warme lucht van de toevoerbuis de thermostaat in de knop beïnvloedt.

TIP: indien je een raam boven de radiator open zet om bijvoorbeeld te luchten, draai dan de thermostatische radiatorkraan tijdelijk dicht.

TIP: Iedere thermostatische radiatorkraan is voorzien van zogenaamde vorstbeveiliging. Als de kraan op deze stand staat ingesteld wordt de radiator alleen verwarmd als de temperatuur onder een bepaald niveau zakt. Hiermee voorkom je bevriezing van leidingen enz.

Aanbevolen producten