Kamerthermostaat vervangen

Bij het monteren van een vervangende thermostaat moet je met het volgende rekening houden. De thermostaat dient tegen een binnenmuur gemonteerd te worden. De optimale hoogte van de kamer- of klokthermostaat is 1,50 meter vanaf de vloer. Daarnaast moet de thermostaat uit de zon geplaatst worden, niet boven een verwarming en liever niet in de buurt van de deur of raam. Dit kan een negatieve werking hebben op de temperatuurmeting van de kamerthermostaat.

De meeste thermostaten werken op basis van 2-zwakstroomdraden. Door deze draden wordt de ketel aangestuurd. Kijk in de gebruiksaanwijzing hoe je de draden moet aansluiten. Het is niet van belang welke kleur u onder welke klem aansluit. In de thermostaat zelf zit een batterij die zorgt voor de stroomvoorziening.

Er bestaan ook thermostaten zonder batterij. In dat geval zal de voeding vanaf de cv ketel komen. Kijk hoeveel draden er uit de muur komen, want dan heb je meestal 3-draden nodig. Tevens is het van belang om te kijken hoeveel volt de thermostaat qua voeding nodig heeft. Het kan 24 V of 220 V zijn.

Aanbevolen producten