Klimaat, energie,
duurzaamheid.

Je kunt geen krant openslaan of het gaat erover.
Ben jij installateur en zie je door de bomen het bos niet meer?
Wij zetten de belangrijkste regels en subsidies voor je op een rijtje

Plieger Illustraties Donkerblauw breed 230808.jpg Plieger Illustraties Donkerblauw breed 230808.jpg
Empty 800.png

01. Hybride warmtepompen

Vanaf 2026 zijn hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen.
De productie van hybride warmtepompen moet dus fors omhoog en er moeten méér vakbekwame monteurs worden opgeleid. Dat staat in het actieplan hybride warmtepompen dat Minister Jetten onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. Bij de uitvoering van dit actieplan trekt het kabinet samen opmet fabrikanten en de installatiebranche, vertegenwoordigd door Techniek Nederland.

Vanaf 2026 zijn hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen.
ISDE-budget gaat omhoog

De overheid verhoogt het budget van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) met € 62 miljoen. Deze subsidie is bedoeld voor het installeren van warmtepompen, isolatie en zonneboilers.

Verbod op F-gassen vanaf 2027 
In oktober 2023 hebben het Europees parlement, de Raad van Ministers en de Europese Commissie een overeenstemming bereikt op herziening van de F-gassenverordering. De wettekst is nog niet officieel verklaard, op detailniveau kunnen nog wijzigingen plaatsvinden. Volg de laatste updates via de website van NVKL. 
 
Vanaf 2027 zullen er productverboden gelden op kleine monoblock-warmtepompen (<50kW) en airoconditoning met een GWP van max 150, en een volledige uitfasering vanaf 2032.

02. Nieuwere versie NEN 4010.2020

Vanaf 2026 zijn hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen.
De NEN 4010:2020 is de norm voor elektrische laagspanning en bevat eisen voor de Nederlandse installatiebranche. In deze norm zijn de verwijzingen in tabel 30 gewijzigd. Kijk op de site van NEN voor de nieuwe versie van de NEN 4010:2020

03. Gasketelwet: verplicht CO-certificeren

Per 1 april 2023 is de nieuwe gasketelwet ingegaan. Volgens deze wet moeten bedrijven die werken met gasverbrandingsinstallaties een BRL 6000-25- of BRL k25000-certificering hebben. Zonder deze CO-certificering mogen zij geen installaties plaatsen, onderhoud of repareren. Om een certificering te krijgen, moeten bedrijven onder andere kunnen aantonen dat hun monteurs een Bewijs van Vakmanschap hebben. Voor zo’n Bewijs van Vakmanschap moeten zij een theorietoets én eenpraktijkexamen afleggen.

CO-keur voor kleine bedrijven en zzp’ers
Voor veel kleine bedrijven en zzp’ers is de CO-certificering een enorme opgave. Daarom is er CO-keur, een partij die het volledige certificeringstraject overneemt. Volgens Techniek Nederland kunnen kleine bedrijven en zzp’ers via CO-keur relatief eenvoudig en op korte termijn voldoen aan de certificering.

04. BENG-eisen toetsen met de NTA 8800:2022

Alle vergunningaanvragen voor nieuwbouw moeten sinds 1 januari 2021 voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), bijvoorbeeld op het gebied van isolatie, luchtdichtheid en een gezond binnenklimaat. Het toetsen van de BENG-eisen gebeurt met de NTA 8800, de bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen. Download de NTA 8800 gratis op de site van NEN.

Plieger Illustraties 2 Donkerblauw breed z achtergrond 230808.jpg
Empty 800.png

05. MIA & VAMIL

Milieu-investeringsarek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
Deze twee fiscale regelingen zijn bedoeld voor ondernemers die willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken. Met de MIA kun je tot 45% van het investeringsbedrag in mindering brengen op je winst. Die aftrek komt boven op je gebruikelijke investeringsaftrek. Met de VAMIL kun je een investering op een willekeurig moment afschrijven. De willekeurige afschrijving is beperkt tot 75%. Door sneller afschrijven verminder je de fiscale winst en betaal je dus minder belasting in dat jaar. Op de Milieulijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de MIA en/of VAMIL. Kijk op de site van RVO voor alle voorwaarden.
 


06. EIA

Energie-investeringsarek (EIA)
Deze fiscale regeling is voor ondernemers die investeren in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot, energiezuinig is of duurzame energie toepast. Met deze regeling kun je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van je winst. Zo verlaag je dus je fiscale winst. Op de Energielijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA. Kijk op de site van RVO voor alle voorwaarden.



07. ISDE

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
Met de ISDE voor zakelijke gebruikers kun je je productieproces of je gebouw verduurzamen. Bijvoorbeeld met een (hybride) warmtepomp en/of een zonneboiler. Voor Vereniging van Eigenaars (VvE’s) geldt de ISDE ook voor een centrale aansluiting op een warmtenet van een appartementengebouw. Daarnaast is tot en met 31 december 2023 subsidie beschikbaar voor
kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Kijk op de site van RVO voor alle voorwaarden.



08. VEKI

Versneld klimaatinvesteringen industrie (VEKI)
Deze subsidie is bedoeld voor CO2-besparende projecten binnen een onderneming, waarvan de werking is bewezen. Demonstratie- of pilotprojecten vallen dus niet onder de VEKI. Het is verstandig om je projectidee eerst te toetsen voor je subsidie aanvraagt. De RVO heeft hiervoor een projectideeformulier opgesteld. Kijk op de site van RVO voor meer informatie
en alle voorwaarden.



09. Gemeentelijke en provinciale subsidies

Gemeentelijke en provinciale subsidie
Ook gemeenten en provinciën bieden subsidies voor bedrijven en ondernemers. Deze verschillen per gemeente en per provincie. Kijk op de site van jouw gemeente of provincie of de Kamer van Koophandel.

Heb je aan de hand van dit artikel vragen of ben je op zoek naar meer advies over de regels en subsidies? Onze specialisten helpen je graag verder in één van de Plieger showrooms.

windmolen illustratie