Waterleiding aanleggen

Er kunnen verschillende soorten buizen gebruikt worden om water te transporteren namelijk koperen, metalen en kunststof buizen die in verschillende diameters en lengtes leverbaar zijn. Koperen buizen zijn geschikt voor warm en koud water. Diameters 12 mm, 15 mm en 22 mm. Leverbaar in lengte en op rol. Bij gebruik van knelfittingen i.c.m. koperen buis op rol een steunhuls in de buis gebruiken. PPI kunststof buizen (grijs) zijn ook geschikt voor warm en koud water. Diameters 15 mm en 22 mm. Tileen kunststof buizen (zwart) mogen uitsluitend toegepast worden voor koud water. Diameters 16 en 25 mm leverbaar op rollen van 10 en 50 meter.

Wateraanvoer
De hoofdleiding is een verdeelleiding vanaf de hoofdkraan en heeft meestal een diameter van 22 mm. De belangrijkste aanvoerleidingen hebben doorgaans buizen met een diameter van 15 mm. Voor tappunten binnen en buiten wordt 12 of 15 mm gebruikt. Op deze manier heb je overal voldoende waterdoorstroming en waterdruk. De badkraan kan aangesloten worden op 15 mm, een douche en keukenkraan op 12 of 15 mm en een wastafel en het toilet op 12 mm.

Hulpstukken
Voor elke toepassing zijn er verschillende hulpstukken voorhanden zoals bochten, knieën, sokken, verlopen, T-stukken en draad aansluitstukken. Deze zijn er om je klus te vergemakkelijken en om de juiste aansluiting te maken. Hulpstukken aan koperen buis kunnen worden gekneld maar ook worden gesoldeerd.

Bochten buigen
Het is verstandig om, in geval van meerdere bochten, te buigen met een buigijzer. Hierdoor is er minder kans op lekkage, het spaart kosten en is er een betere doorstroming waardoor stromingsgeluiden gereduceerd worden.

Koperen buizen afkorten
Koperen buizen kunnen op maat worden gemaakt met behulp van een ijzerzaag of met een pijpensnijder. Het gebruik van een pijpensnijder is sterk aan te bevelen, het werkt makkelijker, sneller en geeft een mooie nette rechte snede. Haal de braam aan de binnenzijde van de buis goed weg. Het kan anders leiden tot fluitgeluiden in de leiding.

Koperen buizen in de muur wegwerken
Frees een sleuf in de muur waar de leiding in komt te lopen. Gebruik mantelbuis om uitzetten van de leiding mogelijk te maken en inwerking van chemische stoffen op het koper te voorkomen. Voor het maken van verbindingen soldeerfittingen gebruiken, geen knelfittingen.

Werken met knelfittingen
Een knelfitting bestaat uit drie verschillende onderdelen namelijk de wartelmoer, knelring en body. Om een knelverbinding te maken heb je nodig: schuurpapier of -linnen en 2 (verstelbare) steeksleutels.

 

  1. Maak de buiten- en binnenkant van de buis schoon met behulp van schuurlinnen.

  2. Schroef de knelfitting uit elkaar.

  3. Schuif de wartelmoer over de pijp en breng de ring aan.

  4. Druk de pijp in de fitting tot aan de sluitrand en draai de wartel handvast aan.

  5. Houdt met een steek- of moersleutel de fitting vast.

  6. Draai de moer stevig aan met een (verstelbare) steeksleutel.

  7. De ring moet zich in de buis vast snijden alleen dan is er een dichte verbinding mogelijk. Vast is vast. Te zwaar aangedraaide ringen lekken altijd en dienen vervangen te worden door een nieuwe ring. Nooit tape gebruiken.


Bij gebruik van een verloop knelring is bij het aandraaien een "knak" geluid hoorbaar. Dit wordt veroorzaakt door het samenpersen van de verloopring. Als de verloopring breekt is de verbinding tot stand gekomen.

Aanbevolen producten